הילד מטופל אצל קלינאית תקשורת? כך תגבירו את יעילות הטיפול – טיפים להורים

אם הילד שלכם מטופל אצל קלינאית תקשורת, עשיתם את הצעד המתבקש והאחראי על מנת לעזור לו להתגבר על קשייו השפתיים ולקדם את רכישת מיומנויות התקשורת החשובות עבורו.

רוצים להיות בטוחים שעשיתם עבורו את הכי טוב שאפשר?

במאמר הבא טיפים חשובים שיעזרו לכם להבין כיצד תוכלו גם אתם לתרום להצלחת הטיפול!

לפני הכל – מי היא קלינאית התקשורת ומה תפקידה?

'קלינאות תקשורת' הוא תחום התמחות טיפולית-מקצועית העוסק בחקר הפרעות בתקשורת, בעיקר באספקט המילולי, בתחומי השפה, הדיבור והשמיעה.  
קלינאית תקשורת טובה היא קודם כל מוסמכת, בעלת תואר והשכלה אקדמיים בתחום, וכן מנוסה מבחינה מקצועית.
תפקידיה של קלינאית התקשורת כוללים, בין היתר, איתור בעיות בתקשורת השפתית ואבחונן, טיפול בילדים הסובלים מהן, ושיקום במקרי פגיעות משמעותיות, פתאומיות או כרוניות.

בנוסף, עוסקות קלינאיות התקשורת גם במניעה על בעיות שעלולות להתפתח בתקשורת כבר מגיל צעיר, ייעוץ והדרכה להורי הילדים המטופלים ולצוות החינוכי והמקצועי המעורב ומחקר מדעי בתחום.

מתי כדאי לפנות לעזרה מקצועית של קלינאית תקשורת?

אם הילד שלכם מטופל אצל קלינאית תקשורת, אתם וודאי יודעים מה הניע אתכם לפנות לטיפול. 
אבל במידה ואתם קוראים מאמר זה ושואלים את עצמכם האם ילדכם זקוק לטיפול מסוג זה, חשוב שתדעו מהם הסימנים שמצביעים על כך שכדאי שתפנו לעזרתה המקצועית של קלינאית תקשורת מוסמכת:

  • עיכוב ברכישת השפה: פנו לקלינאית תקשורת אם ילדכם התחיל לדבר בזמן אבל בשלב כלשהו נבלמה ההתפתחות השפתית, או במידה ואתם מבחינים בפערים בין רמת ההתבטאות וההבנה שלו בשיחה לבין זו של שאר הילדים בגילו.
  • קשיי ביטוי: פנו לקלינאית תקשורת אם ילדכם מדבר באופן שאינו מובן מספיק לסביבה, ובמיוחד אם הוא – או אתם – מתוסכלים מכך.
  • שיבושי הגייה: פנו לקלינאית תקשורת אם ילדכם סובל משיבושי הגייה בעיצורים או בהברות מסוימים, באופן שחורג מהמצופה לגילו.
  • גמגום וחוסר שטף בדיבור: פנו לקלינאית תקשורת בהקדם האפשרי במידה וילדכם מגמגם, 'בולע' מילים, מדבר לאט או מהר מידיי, על מנת למנוע מהבעיה להתקבע ולגרור פגיעה בדימויו העצמי.  
  • הפרעות בקול: פנו לקלינאית תקשורת אם ילדכם סובל מצרידות כרונית ובעיות גופניות באיברי הדיבור, כמו לשון קשורה, פוליפים, בצקות או יבלות במיתרי הקול.

ואם אנחנו לא בטוחים אם הילד שלנו זקוק לטיפול בקלינאות תקשורת?

לא תמיד קל למקד את האבחנה, בעיקר כהורים שקשורים מאוד לילדכם ומתבוננים בו בעיניים אוהבות – וסובייקטיביות.

אם אתם חושדים שמא ילדכם זקוק לטיפול אצל קלינאית תקשורת אבל לא בטוחים בכך – מומלץ לפנות לאבחון מקצועי.

זכרו: מוטב תמיד לפנות לאבחון אצל קלינאית תקשורת ולהתבשר שאין שום בעיה או צורך בהמשך טיפול – מאשר להימנע מפנייה ולפספס את חלון ההזדמנויות לטיפול בקשיי תקשורת ושפה.

זאת, לאור כך שעם רבות מהבעיות המטופלות ניתן להגיע להתקדמות מיטבית ככל שפונים בגיל צעיר יותר.

דחייה של מועד הטיפול עלולה לקבע חלק מבעיות השפה, לגרום לילדכם לצבור תסכול וחוויות של כישלון, ולפגוע בדימויו העצמי ובקשריו החברתיים.

לחצו כאן > לאבחון חינמי האם ילדכם זקוק לטיפול קלינאות תקשורת.

איך לשפר את יעילות הטיפול אצל קלינאית התקשורת?

אם ילדכם כבר נמצא בטיפול אצל קלינאית תקשורת או שאתם בדיוק עומדים להתחיל בתהליך, חשוב שתדעו שגם לכם ההורים תפקיד משמעותי בתרומה להצלחת הטיפול.

הנה מספר עצות חשובות שיישומן יכול להאיץ את קצב ההתקדמות של ילדכם בטיפול, ולעזור לו לשפר את יכולותיו השפתיות:

  • תיאום ציפיות מול המטפלת: חשוב ליישר קוו ולבצע תיאום ציפיות מול המטפלת, בו תסבירו כיצד אתם רואים את מטרות הטיפול, והיא מצדה, תיידע אתכם מהן דרכי העבודה שלה, איך מוצבים הגבולות הנהוג בחדר הטיפולים ולגבי היבטים נוספים וחשובים בתהליך.
  • מעורבות ההורים ותרגול בבית: התרגילים שילדכם לומד לבצע במסגרת הטיפול אצל הקלינאית תקשורת, יהיו אפקטיביים הרבה יותר אם תיישמו אותם מעבר לשעת הטיפול גם בבית.
  • תגדילו ראש: על מנת שתבינו איך לתרגל את ילדכם, חשוב שתהיו נוכחים וקשובים בשעת הטיפול, וכן שתביעו התעניינות ותבקשו מהמטפלת להסביר לכם אודות רציונל התהליך, שלביו השונים ומטרותיו של כל תרגיל.
  • אל תחששו להשתמש בשפה רהוטה: על מנת להוביל את ילדכם להתפתחות שפתית נכונה, חשוב שתדברו אתו גם בשפה ברמה מעט גבוהה יותר מזו שרכש בכוחות עצמו. זכרו שלימוד השפה הבסיסי הוא באמצעות חיקוי, ובמסגרת יכולות העיבוד בכל גיל, ולכן שמרו על רמה בלתי מתסכלת לילד, אבל מעט מעל יכולתו הנוכחית. בכל מקרה נסו להימנע מדיבור 'תינוקי' או מהנמכה מוגזמת של רמת השפה בשיחה עם ילדכם.
  • שלבו תרגילים שפתיים במשימות היומיום: לא תמיד קל ופשוט לייחד זמן נפרד לתרגול שפתי באורח החיים המודרני המאתגר. אבל אולי תוכלו לשלב חידות לשוניות ומשחקי שפה במהלך נסיעות באוטו, ביקור בסופרמרקט, זמן האמבטיה או הארוחות – ובהזדמנויות שונות, שמשתלבות באופן טבעי במשימותיכם היומיומיות.  
  • שתפו את הגננת: שיתוף של הצוות החינוכי בתהליך שעובר ילדכם אצל הקלינאית תקשורת יכול לסייע מאוד, היות והוא מאפשר לרתום גם אותם למאמץ המשותף.
  • נסו לרתום בני משפחה נוספים לתרגול: אם יש לילדכם אחים גדולים, סבים או דודים שנמצאים עמו בקשר קרוב, תוכלו לרתום גם אותם לתרגול השפתי הנדרש, מה שיוסיף עניין ושמחה לתהליך ויקדם את תוצאותיו.
  • הרבו בהקראת סיפורים: הקראת סיפורים היא דרך נהדרת ויעילה להפליא להרחיב את אוצר המילים של ילדכם. קראו עוד אודות הקראת סיפורים ודרכים נוספות לשיפור שפתי במאמר  'הרחבת אוצר המילים לילדים בגילאי הגן'.

עם היד על הדופק - בדקו את התפתחות השפה מגיל לידה עד גיל 6

לכל גיל יש את אבני הדרך ההתפתחותיות המאפיינות אותו מבחינת רכישת השפה ומיומנויות התקשורת.

חשוב להבין שבמקרים רבים קשיים או עיכובים קלים יותר לטיפול בגיל הרך מאשר בגילאים בוגרים יותר.

בנוסף, בעיות שפתיות ממושכות עלולות לפגוע בביטחונו העצמי של הילד ולגרור קשיים חברתיים והתנהגותיים.

לכן, חשוב להיות עם היד על הדופק ולעקוב אחר התפתחותו של ילדכם.

על מנת להכיר וללמוד יותר לעומק על אבני הדרך בהתפתחות השפתית מגיל לידה ועד לגיל 6, מומלץ לקרוא את המאמר הבא.

בשורה התחתונה, אם ילדכם סובל מקשיים שפתיים יש הרבה מה לעשות כדי לעזור לו להתגבר עליהם!

במרכז 'צעד צעד' תוכלו לבחור קלינאית תקשורת מוסמכת, מקצועית ומנוסה מתוך צוות מקצועי רב תחומי איכותי.

פנו לקלינאית תקשורת מקצועית ומנוסה או המשיכו באופן רציף את הטיפול אם כבר התחלתם, תרגלו עם ילדכם את התרגילים המומלצים גם בבית – ובקרוב תוכלו להשאיר את הבעיה מאחוריכם.

 

לעזור לילד להתגבר על קושי שפתי