כיצד להעשיר את השפה של ילדכם?
שפה עשירה היא ידע נרכש, וכהורים יש לכם תפקיד חשוב ומשמעותי בהרחבת אוצר המילים של ילדכם ובכל הנוגע להקניית כישורי התקשורת שילוו אותו בהמשך חייו.
לפניכם מספר דרכים בהן תוכלו להרחיב את אוצר המילים של ילדכם ולהעשיר את שפתו:
- תקשורת שוויונית בין ההורה לילד: למרות פער הגילאים, חשוב לשמור על תקשורת שוויונית בין ההורה לילד, לשתף אותו בהחלטות ובשיקולים המניעים אותן בהתאם לגילו, ולהימנע מדיבור 'תינוקי' כבר מגיל צעיר. תקשורת שוויונית ומכבדת עם ילדכם מקדמת אוצר מילים רחב ויכולות תקשורת מפותחות.
- שיחות מרובות: מומלץ לרבות בשיחות במקביל לביצוע פעילויות יומיומיות, תוך תיאור הנעשה במילים, כבר מגיל ינקות, על מנת לסייע לילדכם לרכוש שפה עשירה ומגוונת ולפתח יכולות ביטוי עצמי גבוהות.
- משחק עם הילד: משחק תכוף עם ילדכם מפתח הן את כישורי השפה והן את יכולותיו החברתיות, ומעניק לילד תחושה שהוא רצוי ואהוב. המשחק מאפשר לכם לבלות זמן איכות עם ילדכם, ועונה על צורך מרכזי ומשמעותי בתקופת הילדות. בהמשך המאמר נפרט בהרחבה את ההיבטים השונים הנוגעים למשחק עם ילדכם כדרך לסייע לו לפתח שפה עשירה ואוצר מילים רחב.
- שיחה בשפה רהוטה: לפעמים כהורים אנחנו טועים לחשוב שמכיוון שילדנו עוד לא רכש את מלוא אוצר המילים, מוטב לנו להשתמש בשפה פשוטה מולו, ואף להתפשר על תחביר לקוי, על מנת לפשט את המסרים שלו אליו. למעשה, מוטב תמיד להשתמש בשפה רהוטה ועשירה, כי ילדים לומדים מחיקוי, וזקוקים לשמוע אוצר מילים רחב מפי הוריהם על מנת לרכוש אותו בעצמם.
- לתת לילד להוביל: כשילד מקבל הזדמנות ליזום: משחקים, רעיונות ותחומי סקרנות טבעית, הוא מועצם וביטחונו העצמי מתחזק. לכן, חשוב להיות קשובים לשאלותיו הספונטניות של ילדכם, ולהתלהבותו האותנטית, ולאפשר לו ליזום ולהוביל מתי שרק ניתן.
- לחשוף את הילד לעובדות ומילים: חלק מתפקידנו כהורים הוא לחשוף את ילדנו לשפה ולמילים חדשות כמו גם לעובדות ותחומי ידע מעשירים, בהתאם לקצב התפתחותו וליכולותיו המתרחבות ככל שהוא גדל.
- הקראת סיפורים: הקראה של סיפורים הן בטקס שלפני השינה והן במהלך הזמן הפנוי של הילד מדי יום, מהווה היבט מרכזי וחשוב בסיוע שהורים מעניקים לילדיהם בתהליך פיתוח השפה.
בהמשך המאמר נרחיב את היריעה בכל הנוגע למקומם של הסיפורים בהעשרת השפה והדרכים הנכונות לסייע לילדינו לרכוש אוצר מילים באמצעות ספרות מותאמת לגילם. - עידוד תקשורת עם ילדים אחרים: השפה היא, בראש ובראשונה, כלי לתקשורת בינאישית, והשימוש הטבעי בה הוא במסגרת זו.
לכן, חשוב לעודד את התקשורת של ילדכם עם חבריו ומול ילדים בני גילו שנמצאים בסביבתו הטבעית, לטעת בו אמונה ביכולתו לבטא את עצמו ולהיות מובן, ולהבין את מה שנאמר לו. זו אחת הדרכים המרכזיות שיסייעו לו לרכוש שפה וכישורי ביטוי וקשב מעולים. - לעודד הצלחות: חוויית ההצלחה חשובה מאוד לכל ילד, ולה השפעה מרכזית על דימויו העצמי. לכן, גם במקרה שילדכם טועה בהטיות של מילים, בתחביר או בהגייה – מוטב שלא לציין בפניו שהוא טועה, אלא רק לחזור ולהשמיע לו את הצורה הנכונה לומר את המילה או המשפט המדובר.
ילד ששומע מספר פעמים מילה או משפט בהגיה ובתחביר נכון – ילמד לתקן את עצמו מבלי שתעירו לו שטעה.
העשרת אוצר מילים לילדי הגן באמצעות ספרים
לא ניתן להפריז בחשיבותה של הקראת סיפורים לילדכם כחלק מתהליך רכישת השפה, תוך אינטראקציה חברתית קרובה ומשמעותית עמם.
לראיה, תוצאותיו המאלפות של מחקר מדעי שנערך באוניברסיטת וושינגטון שבדק תינוקות אמריקניים בני תשעה חודשים שנחשפו ל-12 מפגשים בני חצי שעה בלבד עם מבוגר דובר סינית.
מסתבר שהתינוקות שהשתתפו במחקר, ועברו הדמיה מוחית, הציגו למשמע צלילי השפה הזרה תגובות מוחיות זהות לאלו של תינוקות סיניים, שהיו חשופים לשפת אמם מלידתם (!).
תגובות אלו לא חזרו על עצמם אצל תינוקות שנבדקו ונחשפו להאזנה לקלטות בסינית בלבד ואפילו לא בעקבות צפייה בסרטון בו הדמויות דוברות סינית.
הנה מספר עקרונות מנחים לקידום העשרת אוצר המילים, אליהם מומלץ לשים לב כשאתם קוראים לילדכם סיפור:
- שילוב שפה מדוברת ושיחה בהקראת הסיפור: הקראת סיפור שכוללת הצגת שאלות וכן חזרה של ההורה על תגובותיו של הילד לסיפור, תוך הערכתן והרחבתן – תורמות להעשרת אוצר המילים וכישורי התקשורת שלו.
- העדיפו שיחה אודות הסיפור מאשר שיום או הקראה של הספר כלשונו: שיחה חופשית המאפשרת השתתפות פעילה של ילדים ופעוטות בסיפור מעודדת את רכישת השפה טוב יותר מאשר הצבעה על תמונות ונקיבה בשמן או הקראה של הספר מילה במילה.
- עוד פעם: מסתבר שילדים יודעים מה טוב להם כשהם מבקשים מהוריהם להקריא להם את אותו סיפור שוב ושוב.
מחקר מדעי שעסק בנושא גילה כי הקראה חוזרת של אותו סיפור מעודדת שיחה מעניינת יותר, ופותחת פתח לילד שכבר מכיר את הספר לקחת חלק פעיל יותר בשיחה אודותיו.
- שוחחו עם הילדים על רגשותיו של הגיבור בסיפור: שיחה אודות גיבורי הסיפור, ומה שהם חושבים או מרגישים, מעודדת התפתחות של אינטליגנציה רגשית, מקדמת יכולות חברתיות ומפתחת הבנה של מצבים מורכבים.
- עודדו את הילד לתאר במילים שלו את האיורים בספר או להמציא סיפור אחר: ילדים בגיל הרך נוטים להיות ממוקדים במידה רבה באיורים של הספר שתקריאו להם.
לכן, גם אם הטקסט של הסיפור הוא לא מי יודע מה, ואפילו אם כן – תנו לילדכם דרור להתבטא ולספר סיפור משלו על בסיס האיורים.
זה יעזור לו לפתח את השפה ולהעשיר את יכולות הביטוי ואת אוצר המילים שלו, הרבה יותר מאשר רק הקשבה פאסיבית.
- הסבירו את משמעותן של מילים חדשות בסיפור: אם הסיפור כולל מילים שילדכם אינו מכיר עדיין, זו הזדמנות מצוינת להסביר לו את משמעותן, בהקשר בו הן מופיעות בסיפור.
כך תסייעו לילדכם באופן ישיר להרחיב את אוצר המילים שלו ולשפר את הבנת הסיפור והעלילה.

העשרת אוצר מילים לילדי הגן באמצעות משחקים
משחקים הם דרך נפלאה ומהנה להרחיב ולהעשיר את אוצר המילים, תוך בילוי זמן איכות עם ילדכם!
הנה מספר משחקים מומלצים להעשרת אוצר המילים לילדים בגילאי הגן:
- התאמת מילה לאות מסוימת : משחק זה ילמד את ילדכם את האותיות ויסייע לו להבין אותן.
אחת הדרכים המהנות לשחק היא לבחור את האות הראשונה בשמו של ילדכם, ולבקש ממנו למצוא מאכלים, משחקים או מילים אחרות, המתחילים באותה האות (לדוגמא: אלון אוכל אבטיח, בני אוכל בננה). - מציאת מילים לפי צליל פותח: משחק זה מלמד לזהות את הצלילים וההברות הפותחות כל מילה.
הדגימו לילדכם מילים המתחילות באותו הצליל ובקשו ממנו להוסיף מילים נוספות (לדוגמא: ארמון – ארון | תנור – תנין וכו').
מי שרוצה לגוון – יכול לצייר קלפי משחק שממחישים את המילים המתחילות באותה ההברה, ואפילו לשחק עמו מעין משחק זיכרון, בו מי שמרים שני קלפים שמתחילים באותו הצליל זוכה בהם! - לימוד שמות המאכלים המרכיבים את הארוחה של ילדכם: המשחק נועד ללמד את ילדכם מאלו מאכלים מורכבת הארוחה, וללמדו מילים חדשות שאולי הוא עדיין לא מכיר.
הצביעו על מנות, מאכלים וחומרי גלם שונים מהם מורכבת הארוחה בזמן הכנתה והגשתה לשולחן, ותרגלו עמו את שמותיהם.
רוצים להשקיע? – צרו תצרף (פאזל) המחבר בין מנה מסוימת (לדוגמא קלף ובו ציור של חביתה), לבין המרכיבים שלה (קלף שמצוירים עליו ביצה, שמן ומלח), חברו וקראו בשמם של המאכלים ושל חומרי הגלם. - משחקי התאמת פריטים לאזור בבית\ לאיש מקצוע: המשחק מלמד את הילדים לשייך כל פריט לנושא שלו ( מיטה בחדר שינה, מקרר במטבח וכו' | משאית כיבוי אש לכבאי , ערכת רופאה לרופא, נעלי בלט לבלרינה וכו').
שאלו את ילדכם: 'מה יש בחדר השינה?' או: באיזה רכב נוסע הכבאי? – ותנו לו לענות, עם עזרה במידת הצורך, ולמנות את שמות הרהיטים ששייכים לאזור זה בבית.
מומלץ לעודד את ילדכם בנוסף לכך לחבר משפט מלא עם המילה, לדוגמא: 'בלילה אני ישן בחדר השינה, על המיטה'. או: 'הכבאי נוסע במשאית כיבוי אש'.
על מנת להמחיש לילדכם את הלימוד, תוכלו לרכוש או להכין תצרף המחבר בין החדר לבין הרהיטים ששייכים אליו, או בין איש המקצוע לחפצים המזוהים עמו. - משחקי מילים נרדפות: משחק משעשע זה נועד ללמד את ילדכם מילים שונים בעלות אותו הפירוש, וכך לסייע לו בהרחבת אוצר המילים.
אמרו לילדכם זוג מילים נרדפות, והנחו אותו לחזור אחריכם, לדוגמא: עננים-עבים. עץ-אילן. אוכל-מזון, וכיו"ב.
לאחר מספר חזרות על צמדי מילים כאלה, נסו אתם לומר מילה אחת ולבקש מילדכם לציין את המילה הנרדפת. - משחק הגדרות של מלים חדשות במהלך פעילות עם קבוצה קטנה: משחק זה משלב בין פעילות חברתית בשיתוף חבריו של ילדכם לבין הרחבת אוצר המילים.
בהתחלה, הגדירו ותארו את משמעותה של מילה חדשה, ובקשו מהילדים לחזור עליה.
לאחר שהצגתם מספר מילים חדשות ובהדרגה, עודדו את הילדים עצמם לתאר בכל פעם מילה שאחד מהם בוחר – כששאר הקבוצה צריכה לנחש מהי המילה המתוארת.
לגיוון והמחשה ניתן להיעזר במשחקי לוטו וזיכרון הכוללים כרטיסיות עם תמונות של מלים חדשות.
לסיכום, הרחבת אוצר המילים של ילדכם מהווה היבט חשוב בהתפתחותו ומרכיב מרכזי בכישורי התקשורת שלו.
הקראת סיפורים ומשחקים חווייתיים עם ילדכם מהווים הזדמנות נפלאה לסייע לו לרכוש את רזי השפה ולהרחיב את אוצר המילים שלו בצורה חווייתית ומהנה.
